O nas

Za─Źetki

Zgodba o Hokejskem klubu Velenje se je posredno za─Źela pred mnogimi leti na ┼ákalskem jezeru v Velenju. Kadar so nam zime to omogo─Źale, smo se lokalni ljubitelji drsanja in hokeja na ledu dobivali na jezeru, ter cele dneve pre┼żivljali na ledu. Dobivali smo se ┬╗stari in mladi┬ź iz Velenja, ┼ákal, ┼áo┼ítanja, Pesja, Florjana, v─Źasih se nam je pridru┼żil ┼íe kdo iz bolj oddaljene okolice. Kupili smo si drsalke, nekateri tudi hokejske palice, drugi so si jih preprosto naredili. Na led smo postavili ┼ítiri ─Źevlje, ki so predstavljali dva gola in se do teme podili za pakom.
Pred petimi leti smo nekako ustvarili okostje hokejskih privr┼żencev, ki so redno pre┼żivljali dneve na ledu, vsi smo imeli poleg drsalk in palice tudi osnovne ┼í─Źitnike za goleni, naredili smo si tudi dva majhna ┼żelezna gola in plug za ─Źi┼í─Źenje ledu. Za─Źeli smo delovati v nekak┼ínem ekipnem duhu, saj je bilo navadno potrebno na za─Źetku sezone o─Źistiti igralno ploskev, kjer se je ob sne┼żenju nabralo tudi do meter snega. Delovne akcije, ki so trajale tudi cel dan, smo vzeli kot dru┼żenje, zabavo in kot nujno predpripravo za ukvarjanje z nam tako ljubo rekreacijo, hokejem na ledu. Ko smo ┬╗zdrsali┬ź in popolnoma uni─Źili pripravljen prostor smo na naslednji delovni akciji o─Źistili nov, primerno velik del jezera in nadaljevali z igranjem hokeja. Led na jezeru je v─Źasih zdr┼żal do zgodnje pomladi, ko smo se nanj vra─Źali samo najpogumnej┼íi, oziroma najbolj neodgovorni.

 

Za─Źetki organiziranosti

Tudi zaradi nevarnosti, ki spremljajo drsanje po naravnih zaledenelih jezerih, smo za─Źeli razmi┼íljati o pripravi ledene ploskve na malonogometnem igri┼í─Źu, saj se te prakse ┼że vrsto let s pridom poslu┼żujejo v Florjanu, v─Źasih pa je led obstajal tudi v Velenju na Konovskem igri┼í─Źu in ┼íe prej na velenjskem kotalkali┼í─Źu.
Tako smo skupina prijateljev pozimi 2003/2004, z izdatno pomo─Źjo ┼áportnega dru┼ítva ┼ákale, ┼ákalskih gasilcev in ┼áale┼íkega ┼ítudentskega kluba, uredili ledeno ploskev na igri┼í─Źu za mali nogomet v ┼ákalah. Zaradi dobrih pogojev, kot je osvetlitev igri┼í─Źa, hi┼íica z vodo ob igri┼í─Źu in zaradi posluha lokalne skupnosti za ┼íportno ┬╗dogajanje┬ź, smo tisto leto poleg dva meseca trajajo─Źih celodnevnih rekreacijskih terminih drsanja za vse generacije in ve─Źernega hokeja izpeljali tudi Disko na drsalkah, drsalci in spremljevalci pa so se lahko v hi┼íici ob igri┼í─Źu okrep─Źali z osve┼żilnimi in toplimi napitki.

 

Ideja in ustanovitev društva

V za─Źetku decembra 2006 je sedanji predsednik Hokejskega kluba Velenje pri┼íel na dan z idejo o ustanovitvi dru┼ítva. Sedanjim ─Źlanom ┼íir┼íega upravnega odbora se je ideja zdela dobra, zato smo se je resno lotili, pozanimali smo se, kaj vse je za ustanovitev dru┼ítva potrebno in pregledali delovanje in organiziranost sorodnih dru┼ítev. Pripravili smo akte dru┼ítva in 16. 12. 2006 na ustanovni skup┼í─Źini ustanovili Hokejski klub Velenje (HKV), ki je v januarju 2007 z vpisom v Razvid dru┼ítev tudi uradno postal dru┼ítvo, ki deluje na podro─Źju ┼íporta.
Osnovni namen ustanovitve dru┼ítva je bilo olaj┼íano organiziranje rekreacije v Celju, saj je delovanje na klubski ravni bolje sprejeto, borba za donatorska sredstva za nakup opreme in osvetlitev problematike, da Velenje z okolico potrebuje hlajeno ploskev za drsanje v vseh oblikah in igranje hokeja na ledu. Tak┼íno povr┼íino bi s pridom uporabljala ┼íolska mladina, dijaki, odrasli za rekreacijo, primerna bi bila za razne prireditve tako na ledu, kot v toplih mesecih za igranje hokeja na rolerjih in vrsto drugih, predvsem dru┼żabnih dogodkov (npr. kotalkanje, balin─Źkanje, kulturni dogodki ÔÇŽ). Na dru┼ítveni ravni je la┼żje organizirati razne turnirje, izobra┼żevanja in v prihodnosti tudi s strani HKV organizirane za─Źetne ┼íole drsanja in hokeja.

 

Organiziranost društva

Upravni odbor dru┼ítva sestavlja pet ─Źlanov:

  • Predsednik (Matja┼ż Novak)
  • Podpredsednik (Janez Slivar)
  • Operativni ─Źlani (Nino Gol─Źman, Ale┼í Ocvirk in Mitja Domajnko)

 

Dru┼ítvo trenutno zdru┼żuje okrog 56 ─Źlanov iz ┼áale┼íke doline. Starostna zastopanost je zelo pestra, od 15 do 60 let. V letu 2013 smo prevzeli vzdr┼żevanje Drsali┼í─Źa Velenje na kotalkali┼í─Źu, kjer imamo ─Źlani rekreacijo trikrat tedensko. Ve─Źina ─Źlanov deluje na podro─Źju rekreacije, ki skozi vse leto poteka v Ledeni dvorani v Celju, izjema sta le julij in avgust. Predvsem mlaj┼íi ─Źlani se navdu┼íujejo tudi nad hokejem na rolerjih.